Luč sveta je ugledal novi ISO standard za boljše sodelovanje med dobavitelji in kupci. Preverite, čemu je namenjen in za koga je primeren.

Organizacija ISO je pred kratkim izdala nov ISO standard – ISO 22095 Chain of custody, namenjen boljšemu sodelovanju med dobavitelji in kupci. S pomočjo le tega naj bi se znižali stroški preko obvladovanja tveganj, zmanjševanja izgube časa in določanjem pogojev za proizvodnjo.

Standard se lahko uporabi ne glede na vrsto podjetja ali sektor delovanja, saj je primeren za vse vrste podjetij ali javnih ustanov. Na dolgi rok naj bi zagotavljal olajšanje oz. poenostavil življenja proizvajalcev in dobaviteljev.

Nadzornik komiteja za omenjen ISO projekt, Rob Busik, pravi: »Spremljanje učinkovitosti in verodostojnosti svetovne verige lastništva (Chain of custody) bo postalo preglednejše. Novi standard za verigo skrbništva povečuje preglednost mednarodne trgovine in zmanjšuje tehnične ovire za trgovino in zmanjšuje stroške. To bo pomembno zlasti za mala in srednje velika podjetja z vključevanjem držav v razvoju v mednarodno trgovino.«

Več o standardu si lahko preberete tukaj.

Marica Pervan Mak
Vodja projektov