Ko razmišljamo o naravnih virih, razmišljamo o vodi, zraku, nafti, zemeljskem plinu, premogu in mineralih. To so viri, ki predstavljajo temelj našega obstoja. Vsa naša hrana in tako rekoč naše imetje na koncu izvira iz tako imenovanih teh šestih elementov. Danes brez njih ne moremo preživeti.

Ali se kdaj vprašamo, kaj bo te vire nadomestilo, ko bomo enkrat prišli do točke, ko bo njihova zaloga minimalna in bo zasvetila rdeča lučka?

Rešitev tega je »Recikliranje«, ki je je tako imenovani naš »sedmi vir« in ga je mogoče vedno znova uporabljati.

Recikliranje je ključni del krožnega gospodarstva, ki pomaga zaščititi naše naravne vire. Vsako leto z recikliranimi materiali  prihranimo več kot 700 milijonov ton emisij CO2, po napovedih pa naj bi se do leta 2030 povečalo na milijardo ton.

Globalni dan recikliranja, 18.marec

Globalni dan recikliranja je bil ustvarjen leta 2018, da bi pomagal prepoznati in proslaviti pomen, ki ga ima recikliranje pri ohranjanju naših dragocenih primarnih virov. Podpira promocijo recikliranja in reciklažne industrije po vsem svetu, da bi poudarili njeno ključno vlogo pri ohranjanju prihodnosti planeta. Svetovni dan recikliranja spodbuja tudi druge izobraževalne programe, projekte ozaveščanja in inovacijske pobude, ki se osredotočajo na trajnostni in vključujoč razvoj recikliranja.

Globalni dan recikliranja je dan, ko se svet združi in postavi planet na prvo mesto.

Tema letošnjega svetovnega dneva recikliranja, 18. marca, je #RecyclingHeroes – junaki recikliranja.

Globalna fundacija za recikliranje bo predstavila velike in majhne junake ter mesta, mlade in podjetja, ki zagovarjajo inovativne prakse recikliranja in navade po vsem svetu in, ki skupaj pomagajo doseči cilje UN (združenih narodov) za trajnostni razvoj do leta 2030.

Junaki recikliranja, ki jih je predlagala Globalna fundacija za recikliranje iz podjetniškega vidika in, ki promovirajo bolj zelen planet in zagovarjajo recikliranje so:

  • AB INBEV
  • TERRACYCLE
  • Japonski proizvajalec avtomobilov SUBARU
  • Kozmetično podjetje ESTEE LAUDER
  • FJÄLLRÄVEN
  • ADIDAS
  • NIKE

Njihovo vizijo ter dosežene oz. planirane cilje si lahko preberete na spletni strani global recycling – predlagana podjetja za #RecyclingHeroes.

Postavimo planet na prvo mesto, in se tudi mi pridružimo 18. marca svetovnemu dnevu recikliranja z načinom, da namenimo nekaj minut recikliranju, ozavestimo naše zaposlene ter mogoče najdemo rešitev v svoji dejavnosti glede uporabe ali predelave recikliranih materialov in postanemo tudi mi eden od tako imenovanih #RecyclingHeroes, ki utirajo pot v trajnostno prihodnost z inovativnimi praksami in postopki recikliranja.

Viri: https://www.globalrecyclingday.com/

Andreja Bogataj
Svetovalec
Sistem ravnanja z okoljem
Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu