Organizacija FSC je ostro nastopila proti prevarantskim dobaviteljem vezanih plošč, ki jim je prekinila ali odvzela FSC certifikat. Revidirala pa je tudi postopek reklamacij.

Suspenz in odvzem FSC certifikata

Organizacija FSC.org je v zadnjih novicah sporočila, da je z določenimi dobavitelji vezanih plošč prekinila oziroma suspendirala FSC certifikat. Razlog za to je bil trgovanje z izdelki, ki so bili označeni kot certificirani pa v resnici to niso bili.

Podjetja, ki so jim prekinili ali suspendirali FSC certifikate

Prekinjeni FSC certifikati:

  • Jiangsu High Hope Arser Co., Ltd SCS-COC-005079
  • Pizhou Arser Wood Co., Ltd. SCS-COC-003910
  • Linyi Jujin Wood Products Factory SCS-COC-005939
  • K-Sun Wood Company Limited SCS-COC-005572

Suspendirani FSC certifikati:

  • Linyi Arser Haode Wood Co. Ltd SCS-COC-004969
  • Huaian Arser Wood Co., Ltd. SCS-COC-003753

Kot sporočajo iz organizacije bodo morala suspendirana podjetja uvesti posebne ukrepe za odpravo kršitev, do takrat pa FSC certifikata ali licence ne smejo uporabljati. Podjetja, ki so ceritifikate izgubila, pa so izključena iz sistema in ne bodo smela več upravljati z licenco.

FSC v dobavnih verigah z visokim tveganjem uvaja tudi več integritetnih ukrepov, da bi zmanjšali kršitve certificiranja v sistemu.

Več informacij je na voljo v objavi Action on Potential Fraud in Plywood Supply Chains | Forest Stewardship Council (fsc.org), ki je dostopna tukaj.

Revidirali so postopek reklamacije

Obenem so iz organizacije FSC tudi sporočili, da so revidirali pritožbeni postopek oz. postopek reklamacij. Po novem bodo za raziskavo najeli strokovnjake in oblikovali tričlanski odločitveni odbor, ki bo zagotovil transparentnost in pospešil postopek. V poskusni dobi, ki bo trajala leto in pol, bodo preučili, kako postopek deluje in ali so potrebne spremembe.

Novi postopek bo veljaven za vse pritožbene primere PfA, če pritožbeni svet ni bil ustanovljen pred 31. decembrom 2020.

Več o tem si lahko preberete v objavi FSC Publishes a Revised Policy for Association Complaint Procedure | Forest Stewardship Council, ki je dostopna tukaj.

Več o FSC certifikatu si lahko preberete tukaj.

Marica Pervan Mak
Vodja projektov