Od 19. do 23. oktobra 2020 bo potekal evropski teden varnosti in zdravja pri delu, letos pod temo »Naredimo bremena lažja za zdrava delovna mesta«. Izpostavljena problematika bodo predvsem kostno-mišična obolenja, zaradi katerih trpijo milijoni delavcev po vsej Evropi.

Dviganje in nošenje predmetov sta med glavnimi vzroki nesreč na delovnih mestih v Sloveniji. A tem poškodbam se je z nekaj skrbnosti mogoče izogniti. Nekaj preprostih ukrepov, kot sta, na primer jasno načrtovanje in uporaba pravilnih dvižnih tehnik, lahko pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe in vas varuje pri delu. Čeprav so poškodbe običajno povezane s premikanjem večjih kosov opreme, se lahko skoraj vsakdo poškoduje pri delu, ko nekaj vleče, potiska, dviguje ali nosi na napačen način. Te vrste nesreč ne vodijo le do občasnih kratkoročnih težav, temveč lahko sčasoma povzročijo resne mišično-skeletne motnje. Ročno premeščanje bremen je eden glavnih vzrokov za težave s hrbtenico. Kar petina delovnih poškodb v Republiki Sloveniji je namreč povezanih s težavami v hrbtenici.

Kot delodajalec se morate zavedati, da bolečine v hrbtu ne pomenijo veliko težavo samo za delavca, ampak tudi za vas, saj je vaša naloga zagotavljanje varnega delovnega mesta, in sicer s sprejetjem preventivnih ukrepov.

V izogib zdravstvenim težavam vaših delavcev in z namenom, da bi kar se da najbolje zagotovili varno in zdravo delo svojih zaposlenih, pri dvigovanju bremen upoštevajte spodnje nasvete.

Obveznosti delodajalcev

Delodajalci morate po zakonskih predpisih poskrbeti za:

  • Izvedbo ocene tveganja, da ugotovite morebitne nevarnosti,
  • ogled drugih načinov premikanja tovora, da se izognete ročnemu ravnanju,
  • zagotovitev alternativnih načinov za izvajanje naloge, če ti obstajajo. Najprej je treba pomisliti, ali je treba tovor nujno premakniti. Če ga je res treba premakniti, razmislite o kakršnemkoli orodju ali opremi, ki bi vam lahko pri tem pomagala. Na primer: voziček je lahko lažji in učinkovitejši način premikanja blaga kot dviganje z roko. Prav tako morate preveriti, ali je mogoče tovor zmanjšati ali ne. Če morate stvari redno dvigovati ali prenašati, prosite za ustrezno usposabljanje iz pravilnih tehnik dvigovanja, saj večino nesreč na tem področju povzročijo prav nepravilne tehnike dvigovanja. Zato morate skrbno načrtovati vsako delo in se prepričati, da poznate najboljši način premikanja posameznega tovora.

Če imajo vaši delavci težave zaradi bolečin v hrbtu, ki so posledica neustreznega zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, to pomeni, da ste lahko ob morebitnem inšpekcijskem pregledu kaznovani zaradi neupoštevanja predpisov. Zanemarjanje vaših obveznosti ima lahko dolgoročne posledice za celotno podjetje: zmanjšanje produktivnosti, nezmožnost, da bi naročeno blago in storitve dobavljali v pogodbenih rokih, stroški usposabljanja novih delavcev in nadomeščanja tistih, ki so odsotni zaradi bolezni, dodatni stroški nadomeščanja odsotnih delavcev, stroški odškodninskih zahtevkov, za uveljavljanje katerih se lahko odločijo poškodovani delavci itd.

Obveznosti delavcev

Delavci pa morate:

  • Poznati svoje omejitve, saj namreč splošne omejitve teže, ki bi jih lahko uporabili za vsakogar ne obstajajo.
  • Narediti načrt za nujne primere, če gre kaj narobe.
  • Ugotoviti in uporabiti katero koli opremo, ki bi lahko pomagala.
  • Pred dvigovanjem zagotoviti dober oprijem.
  • Pri dvigovanju težkih bremen poiskati pomoč drugih.
  • Izogibati se ponavljanju iste naloge znova in znova.

Delavci imate zakonsko pravico do zaščite pred nepotrebnimi tveganji, zato vas mora delodajalec zaščititi pred poškodbami. Če vaše delo vključuje dvigovanje ali prenašanje težkih bremen, bi morali dobiti informacije o pravilnih postopkih za to delo. V primeru, da imate kakršne koli pomisleke glede dvigovanja v službi, se posvetujte s svojim nadrejenim, sindikatom ali predstavnikom zaposlenih.

Patrik Zupanič
Varnostni inženir