Vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan zemlje, vse že od leta 1970 dalje. Letos bomo zaznamovali 51. obletnico tega praznika.

Podnebne spremembe in druge degradacije okolja, ki jih je povzročil človek so porušile naše naravne sisteme. Narava trpi. Oceani se polnijo s plastiko, gozdovi se krčijo, srečujemo se z virusom COVID-19 svetovno pandemijo zdravja, povezano z zdravjem našega ekosistema.

Letošnja tema svetovnega dne Zemlje je »Restore Our Earth« (Obnovite našo zemljo).

Obnoviti Zemljo moramo ne samo zato, ker nam je mar za naravni svet, temveč zato, ker na njem živimo. Vsak od nas potrebuje zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo.

Pomagajmo rešiti planet kadar koli v letu in praznujmo svetovni dan zemlje z:

  • Z zmanjšanjem porabe električne energije – ugasni luč, če ni potrebno, da je prižgana,
  • Z omejitvijo uporabe vode – če med umivanjem zob zaprete pipo, lahko prihranite do osem litrov vode na dan,
  • S posaditvijo drevesa – ocenjuje se, da se vsako leto poseka približno 15 milijard dreves na svetu, zato pomagajte nadomestiti to izgubo tako, da posadite svoje drevo. Drevesa absorbirajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik, da lahko ljudje dihajo. Zagotavljajo tudi zavetje in hrano za živali,
  • Z zmanjšanjem plastičnih odpadkov – uporabljate izdelke za večkratno uporabo.

Svojo zavezanost k ohranjanju okolja lahko dokažemo tudi z vzpostavitvijo sistema ravnanja z okoljem ISO 14001 ter pridobitvijo tega certifikata, s katerim dokazujemo svojo odgovornost do okolja.

Skupaj lahko preprečimo prihajajoče katastrofe podnebnih sprememb in uničenja okolja. Skupaj lahko obnovimo našo Zemljo.

Zdrav planet ni možnost – je nuja.

Vir: https://www.earthday.org/earth-day-2021/

Andreja Bogataj
Svetovalec
Sistem ravnanja z okoljem
Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu